Google+
Daher Chakib Pierre


 Daher Chakib Pierre (*1960) libanoni származású orvos, politikus, országgyűlési képviselő. Az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet igazgatója. Önkormányzati képviselő. A Fidesz színeiben indult egyéni képviselőjelöltként a 2010-es országgyűlési választásokon de alulmaradt a független Molnár Oszkárral szemben.

Dr. Daher Pierre 1960-ban született a libanoni-izraeli határ közelében, keresztény családban. Bejrútban építészmérnöknek tanult, 1981-ben Brüsszelbe ment, ahol viszont orvostudományt tanult. Anyagi problémák miatt 1982-ben Budapestre került, ahol bátyja, Ziad is tanult, majd öccse, Paul is idekerült, jelenleg Ziad nőgyógyászként, Paul pedig fogorvosként szintén a környéken élnek. A SOTÉ-n 1989-ben végzett, onnantól a miskolci kórház sebészetén dolgozott. 1996-tól háziorvosként praktizált Szendrőládon. 2000-ben kapta meg a magyar állampolgárságot, ugyanakkor lett az edelényi szakrendelő vezetője is. 2002-től a Fidesz színeiben a helyi képviselő-testület tagja, az edelényi önkormányzat szociális, egészségügyi és kisebbségi bizottsági elnöke.[3] 2008-tól az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet igazgatója
A 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz színeiben indult az edelényi választókörzetben, mivel a párt korábbi képviselőjét, Molnár Oszkárt kizárták a pártból emlékezetes kijelentései miatt. A körzetet ennek ellenére Molnár egyedüliként az országban függetlenként megnyerte (a Jobbik visszaléptette jelöltjét Molnár Oszkár javára), így Pierre második lett. 2010 júniusában mégis bekerült az Országgyűlésbe, mivel Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő európai parlamenti képviselő lett, így helyére Daher Pierre-ét jelölte pártja.

1988-ban házasodott meg, felesége is libanoni. Három gyermekük van (Hicham Péter, Rena és Michel). A család Miskolcon él, de van egy kisebb birtokuk is Edelény közelében. Nagyobbik fia szintúgy orvosnak tanul, kisebbik fia a Magyar Birkózó válogatott kerettagja.

http://www.pierre.fidesz.hu/index.php