Google+
Budaházy György 


 


 


 


 


 


 

Ki Ő
 1969-ben született Budapesten. Apai ágon régi nemesi család sarja. Kelenföldön, egy lakótelepen nevelkedett, ott végezte általános iskolai tanulmányait is. Középiskolába a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumba járt, majd tanulmányait a BME-n folytatta: okleveles gépészmérnökként végzett. Szakdolgozatát „Az alumíniumkémény csőszerkezetek T-idomainak ellenállásáról” címmel készítette. 1992-ben fejezte be tanulmányait, de szakmájában nem dolgozott. Saját bevallása szerint ennek egyik oka, hogy az elméleti tudományok jobban lekötötték, mint a gyakorlat, a másik, hogy amikor átvette a diplomáját, leépülőfélben volt a hazai gépipar. Inkább úgy döntött, hogy még tanul, és a Budapesti Üzleti Akadémián gazdaságszervezői ismereteket szerzett.

Ezután nem sokkal a vendéglátóiparban, mint vállalkozó kezdett el tevékenykedni. Jelenleg Diósdon él, és kereskedelemmel foglalkozik. 1997-ben megnősült; három gyermek apja.

1990-ben kezdett érdeklődni a politika iránt, amikor is a taxisblokád idején többször fellépett az akkori jobboldali Antall-kormány ellen tüntető taxisok ellen. 1992-ben belépett az MDF-be, de ott pozíciót sohasem vállalt, és az 1990-es évek második felére gyakorlatilag kikopott a pártból. Közéleti szerepe 2001-ben kezdődött, amikor néhány társával Magyar Revíziós Mozgalom néven irredenta szervezetet alapított, és utcai figyelemfelhívó demonstrációkat szerveztek a trianoni békeszerződés ellen. Országosan ismertté a 2002-es „Erzsébet hídi blokád” tette, melynek szinte emblematikus figurájává vált. Innentől kezdve jellemzően a jelenkori politikai rendszer irányvonalával ellentétes oldalon találjuk, részt vett többek között a Magyarország európai uniós csatlakozását ellenző kampányban is. Ismert még a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontásáért és a tér eredeti állapotának helyreállításáért folytatott harca is. 2006 ősze – az általa felkelésnek nevezett események – óta a szerveződő a radikálisok által „nemzeti”-nek nevezett ellenállás egyik ismert figurája.

2007. május 2-a óta vezeti a Budaházy című műsort a Szent Korona Rádióban[ melyben egy-egy ismertebb nemzeti radikális közszereplővel beszélget. Vendége volt már például Toroczkai László, Morvai Krisztina vagy Gonda László is.

A műsor hazafiságról, politikáról, kultúráról és magáról Budaházyról szól Könyv- és programajánlók, illetve hírek kommentálására is sor kerül. A műsorhoz hozzá lehet szólni a Szent Korona Rádió oldalán található Társalgóban, amikre minden műsorban reagál.

2009. június 17-én a rendőrség kétrendbeli terrorcselekmény elkövetésének, és szintén kétrendbeli emberölés előkészületének gyanújával őrizetbe vette Budaházyt.[2009. június 19-én 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték, és a szombathelyi börtönbe vitték ahonnan váci börtönbe szállították. A rendőrség szerint Budaházy az ún. „Magyarok Nyilai” nevű szervezet létrehozója és vezetője, amely néven az utóbbi években valakik Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre, kormánypárti közéleti személyiségek ingatlanainál kis ill. közepes károkat okozva, ellenzéki oldalon pedig Csintalan Sándort súlyosan bántalmazva. Lángba borították a Broadway-jegyiroda kirakatát is 2008-ban. A rendőrség emberölés előkészületével, terrorizmussal és robbantásos merényletek előkészítésével is gyanúsítja, s ha beigazolódik a bűnössége, akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják. Anyyomozást a Központi Nyomozó Ügyészség, és a Nemzeti Nyomozóiroda végzi. Konkrét bizonyítékot még nem tártak a nyilvánosság elé, a Draskovics Tibor igazságügyminiszter által a sajtónak bemutatott felvételekről Balsai István fideszes országgyűlési képviselő majd pedig a Hír TV azt állították, hogy semmi közük a vádakhoz,[10] ám ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda határozottan cáfolta.A terrorizmussal kapcsolatos vádaktól függetlenül Budaházy ellen eljárás indult az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete vádjával is, mivel a 2006-os zavargások idején több írásában is a hatalmon lévő politikusokat fizikailag fenyegető, illetve a Molotov-koktélt dobáló tömeget méltató kijelentéseket tett. A vádak alól a Fővárosi Bíróság 2009 januárjában felmentette Budaházyt, de az ügyészség fellebbezett, és a Fővárosi Ítélőtábla új elsőfokú tárgyalást rendelt el, amelynek végén 2009. szeptember 16-án egyéves, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az Erzsébet híd hét évvel ezelőtti elfoglalásáért harminc nap közérdekű munkára ítélték, amit a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásában megerősített.