Google+
Belépés

FõoldalHírekKeresésOldalakRegisztrációBelépés

Bútorkereskedelem Székesfehérvár

Hirdetés

Párthírek
Fidesz hírek
MSZP hírek
Volt SZDSZ hírek
MIÉP hírek
JOBBIK hírek
LMP hírek
JESZ hírek
DK hírek
Volt MSZDP hírek
PM hírek
Szocdemek hírek
KDNP hírek
Liberálisok hírek
MoMa hírek
SZEMA hírek
Magyar Munkáspárt
Együtt
KÉP
A Mi Hazánk Mozgalom
Momentum
Gazdaság
Vállalkozói hírek
Gazdasági hírek
Vállalati hírek
Egyéb
Külföld véleménye
EP hírek
Ki kicsoda
Vörösiszap 2010
Vidékfejlesztés
Kitiltási botrány
Migrációs hírek
Antall József
Bayer Zsolt
Csurka István
Morvai Krisztina
Pártelnökök
Makay Zsolt MDF
Gyurcsány Ferenc DK
Schmuck Andor Szocdemek
Bokros Lajos MoMa
Fodor Gábor
Ungár Klára SZEMA
Jávor Benedek PM
Thürmer Gyula
Molnár Gyula MSZP
Toroczkai László
Sneider Tamás Jobbik
Fekete György András Momentum
A Miniszterelnök
Orbán Viktor Fidesz
A Köztársasági Elnök
Áder János
Akik már nem vezetők
Dávid Ibolya
Retkes Attila
Lendvai Ildikó
Sólyom László
Demszky Gábor
Schmitt Pál
Mesterházy Attila
Bajnai Gordon
Schiffer András LMP
Tóbiás József MSZP
Vona Gábor Jobbik
A Főpolgármester
Tarlós István
Választások
Választások 2010
Választások 2014
Választások 2018
Választások 2019
Impresszum

Hirdetés

Névnap és dátum script

Hirdetés

Illegális bevándorlás

Bútor Dombóvár

Megújulás, ugyanakkor gazdasági talpraállás, jobbközép irány erősítése: mind-mind megoldandó és nem könnyű feladat. Ezt Makay Zsolt vállalta. Megújulás, ugyanakkor gazdasági talpraállás, jobbközép irány erősítése: mind-mind megoldandó és nem könnyű feladat. Ezt Makay Zsolt vállalta.
2010-06-27 00:35:02

Makay Zsolt: „Viharban kellett a kormányrúd mellé állni”

Cívishír:– Meglepetés volt a döntés vagy lehetett rá számítani?
Makay Zsolt:– Igazából egyik sem. Dávid Ibolya és köztem többször volt nézeteltérés, amelyek azért alapvetően a párton belül maradtak, de a tagság tudta, hogy én milyen álláspontot képviselek. Decemberben már ott tartottunk, hogy én markánsan nem támogattam az elnök asszony köréből érkező ötletek közül többet. Az alelnökökkel együtt nem támogattuk Somogyi Zoltán kampányfőnökségét sem. Ezt csak a miniszterelnök-jelölt kifejezett kérésére hagytuk jóvá. Ezek a nézeteltérések talán a nyilvánosság számára kevésbé érzékelhetőek voltak. Ám több olyan volt, ami a háttérben maradt. Én büszke vagyok arra, hogy Boross Pétertől tanulhattam, és tőle azt láttam, hogy akkor is teljes mellszélességgel állt ki a többségi döntés mellett, ha esetleg nem értett vele egyet. A nyilvánosság előtt is markánsan képviselte a többség döntését. Magam is ezt követtem.

Cívishír:– Az MDF-en belül mi volt a választóvonal Dávid Ibolya és Makay Zsolt között?
Makay Zsolt:– Az előkészületek a kampányra, a kényszer, ami odasodort bennünket, hogy együtt kellett működnünk az SZDSZ-szel. Itt nem az SZDSZ új vezetőivel volt probléma, a baj az volt, hogy a frakciójuk leginkább a gyurcsányi politikát vitte, nem tudtak megújulni, hordozták magukkal a régi SZDSZ-hangulatot. Ezt hozták örökségül nekünk is. A kampány szakmai minőségén sem lehetett elégségesen javítani.

Cívishír:–A választási kampányban azt mondta, nem takarékoskodnak a javaslatokkal, nem sumákolnak, nem délibábos álmokat, életérzéseket kínálnak. Ennek ellenére az MDF csúnyán elbukott 2010-ben. Néha egy pofon előrébb viszi a dolgokat. Mit gondol – talán most is így lesz?
Makay Zsolt:– Az érem egyik oldala: a választók nem szeretik meghallani, hogy mi vár rájuk. Szeretnek egy délibábos álmot választani. A másik oldal: az MDF nem tudott időben szervezetileg megújulni. Valami nem volt egyértelmű: mi az MDF? Mi belülről jobbközép pártnak éreztük, kívülről pedig baloldaliként definiáltak minket. Az őszinteséget továbbra sem tartom hibának. Ám kimaradt a vízió. Az MDF kampányában talán a kampányfilm volt az egyetlen, ami igazán jól sikerült. Abból kiderülhetett: a mi programunk rövid távon talán fájdalmakkal jár, de az is: 2020-ra milyen országot lehet felépíteni. Hosszú távú program volt, de ez nem jött át az embereknek. Csak az jött át a kampányban, hogy mi az, amit elvennénk. A választók nem szeretik ezt, egy olyan világban, ahol túl nagynak érzik a korrupciót, elvonást, nem látják, hogy mire költik az adófizetők pénzét. Nem akarnak adni addig, amíg az állam a saját dolgait nem rendezte. A programnak az volt a hiánya, hogy nem adtuk át elég markánsan, hogy majd csak akkor lesz tandíj, egészségügyi hozzájárulás, stb., amikor már az állam eljut odáig, hogy bebizonyítsa: jól gazdálkodik az állampolgárok befizetéseivel. Az MDF a rendbetételt tartja fontosnak. A másik nagy problémánk az volt, hogy az MDF körül elfogyott a politikai levegő. Minden párt abban volt érdekelt, hogy az MDF eltűnjön, nem voltak szövetségeseink.

Cívishír: – Mit vár el a következő egy évben a pártjától?
Makay Zsolt:– A bizalmat csak egy rövid fél évre kaptam és vállaltam el a megbízatást, hiszen az önkormányzati választások után teljes tisztújítás lesz. Ez nagyon nehéz időszak lesz. Én soha senkit nem kerestem meg, hogy elnök szeretnék lenni, a bemutatkozó beszédemben is elmondtam: nem kértem a tisztséget, hívtak. Egy válságban, ha viharban odahívnak a kormányrúdhoz, nem lehet elmenekülni, oda kell állni. Egyértelművé kell tenni: mi mérsékelt jobbközép párt vagyunk. Rendezni kívánjuk a többi párttal az MDF viszonyát, azokkal először, akik ideológiailag közel állnak: Fidesz, KDNP, civilek. Változni fogunk, ezentúl minden egyes tagunk vélemyényét kikérjük egy-egy fontos döntés előtt, a mobilkommunikáció világában ez már nem kihívás, nem kell feltétlenül mindenkinek nagygyűlésre járni.

Cívishír: – Említette, hogy a politikusoknak is változniuk kell. Hogyan?
Makay Zsolt :–Ne lehessen valaki élete végéig polgármester vagy képviselő. Két-három ciklus után ki kell hagyni egy ciklust, legalább, regenerálódni kell. Menjen vissza egy kicsit a szakmájába, vissza a napi életbe. Valamint a politikusoknak igenis vállalniuk kell a döntéseikért a felelősséget. Akár anyagilag is. Emellé megbecsülést és ellentételezést is kell adni a társadalomnak, hogy csak a legjobbak politizáljanak. Enélkül egy idő után nem lesz értelmes ember, aki vállalja.. Én azt javaslom, hogy új dimenziót kell nyitni, el kell érni a bizalmat. Nem azzal van gond, hogy mennyit keres egy politikus, hanem azzal, hogy mit tesz. Sokan nem tudják, hogy például az MDF elnöki székével nem jár fizetés, ez sokkal inkább egy szolgálat. A saját vállalkozásomtól veszem el az időt. Én például 10 éve vagyok politikus, de mai napig társasházban lakom. Nyilvánossá kell tenni, ki, miből, hogyan gazdálkodik, mert az emberek nem tudják. Mítosz van a politikusok körül. Az embereknek az az érdeke, hogy jó szakemberek képviseljék őket.

Cívishír:– Elnökké választása után azt mondta, a jobbközép irányultság megerősítésére törekszik, hogy a jövőben senki ne gondolja az MDF-ről azt, baloldali párt. Ennek jeléül Bokros Lajost visszahívják Brüsszelből?
Makay Zsolt:– Erről már nagyon sokan kérdeztek. Sem ő, sem bármelyik képviselő nem visszahívható. Nagyon kevesen lépnek ki úgy, hogy a mandátumukat is visszaadják. Az MDF-ben is azt láttuk, hogy aki elhagyja a pártot, nem adja vissza a mandátumát. Az MDF új elnöksége határozott jobbközép arculatot épít. Ebben a konzervatív gazdasági felfogásnak, amelyet jelentős részben Bokros képvisel, helye lehet. Az azonban csak rajta múlik, hogy hogyan viszonyul az új MDF-hez. Bízunk benne, hogy támogatni tudja az új programot. Mi számítunk a munkájára. Én annak idején egyetértettem az ő személyével. Az EP- választásokon jó döntés volt, az ország akkor azt várta el, hogy válságkezeléshez értő embereket mutassunk fel. Zavart okozhat az, hogy ő egykor az MSZP- kormányban volt független pénzügyminiszter. Ő ma sem MDF-tag, független szakemberként dolgozik nálunk. Konzervatív gazdaságpolitikájának nagy részével én is egyetértettem. Több elemét a Fidesz is átvette (pl. minimálbér megadóztatása). Miniszterelnök-jelöltség: az emberek egy víziót vártak, ennek azonban sem az MDF, sem a jelölt nem tudott megfelelni. Nem a jelölttel volt probléma, hanem a kampány szakmai gyengeségével.

Cívishír:–Talán az lehetett a gond, hogy az emberekben még mindig összefonódik a neve a rossz emlékű Bokros-csomaggal.
Makay Zsolt:–Számos felmérés készült, amelyek azt mutatják, hogy sokak szerint egy későbbi fejlődés alapját rakta le. Nem egyértelműen negatív a megítélése.

Cívishír: – Vissza lehet-e csábítani azokat, akik azért kerültek ki a pártból, mert szembementek Dávid Ibolyával?
Makay Zsolt:– Kétféle távozó MDF-es politikus van: az egyik, aki ideológiába csomagolta, hogy valójában a pártelnöki széket szeretné. A másik, aki azért távozott, mert nem tudták azt a zavart feldolgozni, hogy belül jobbközépnek élik meg a felfogáukat, kívülről pedig azt kapják hogy ők egy baloldali párt tagjai. A második csoportot visszavárjuk. Az első csoportot csak akkor, ha valóban szolgálni akarják a közösséget. Ha csak újabb pozícióharcot akarnak, akor nem. Máris vannak érdeklődők a távozók közül, egykori vezető is. Sőt, két megyében, ahol eddig nem volt alapszervezet, vagy csak nagyon rég, jelezték, hogy szeretnének alapszervezetet alakítani. Biztos lesz távozó is. Én kértem is azokat, akik balliberális pártot akarnak csinálni, hogy nyugodtan távozzanak. Az én elnökségem alatt ez az irány nem fog menni, ez biztos.

Cívishír:– Az MDF Debrecenben sem szerepelt jól. Kiderült, hogy három csinos hölgy még kevés a választók megnyeréséhez. Mit, kit vetnek be az önkormányzati választáson?
Makay Zsolt:–Ez így igaz. Fontosnak tartom, hogy a hölgyek minél nagyobb számban vegyenek részt a közéletben. Sok helyen szerepeltek rosszul a jelöltek. Az biztos, hogy mélyebben kell elemezni. Juhász Zoltán Nagykállóban fölényesen nyert, de azonkívül láthatóan mindenhol az MDF körüli hangulat okozta, hogy a jelöltjeink bármit is tettek, az emberek elfordultak az MDF-től. Talán későn is kezdtünk hozzá a három hölgy „felépítéséhez”. Az új országos stratégiát a következő 2 évben dolgozzuk ki. AZ új önkormányzati törvény értelmében meg kell gondolnunk, hogy egyedül vágunk neki, vagy szövetségben. Ezt ki fogjuk dolgozni. Az országos hangulat csapódott le a jelölteken. Kérdéses, hogy van-e egyáltalán értelme az egyéni jelöltségnek. Ebből a szempontból olcsóbb a tisztán listás szavazás.

Cívishír:–Az antalli örökség az MDF szerves része. Mi az, amit biztosan továbbvisz ebből?
Makay Zsolt:–A demokratikus felfogást, és az alázatot, tiszteletet, ahogy a választókat kezelte és az országhoz viszonyult.

Cívishír:–700 milliós adósság, választások, új MDF: mi lesz a legnagyobb kihívás?
Makay Zsolt:–Az újjászervezés a legnagyobb nehézség. A választásokra felkészülni nagyon kevés idő, egy hónap van. Szerdán indítunk egy adománykörutat, a gazdasági konszolidációnk érdekében. Ebben nagyon hiszek, meg fogjuk oldani. El fogunk menni sok emberhez, elmagyarázzuk, miért van ránk szükség. Az állami támogatásból az adósságot 10-15 év alatt fizetnék ki. Anyagi szempontból ez komoly újragondolást igényel. Már dolgoznak a szakemberek az ingatlanok üzemeltetésén is. Kevésbé ismert politikus vagyok, a párt, amit örököltem, nehéz helyzetben van. Abban bízom, hogy a választók nem egy párt hűbéresei. Az MDF egy széles alapú társadalmi bázisra akar építeni. A társadalomban nagyon erős a megújulásra való igény. A mi politikusainkat nem terheli, hogy szeretnének-e államtitkárok lenni vagy sem. A haláladó ellen folytatott 6 éves küzdelem eredménye, hogy először az MSZP, majd a Fidesz értette meg. Ha képesek vagyunk megújulni, hiszem azt, hogy 2014-ben ott vagyunk a magyar országgyűlésben.

Czibere Anikó

http://civishir.hu

Követők
Oldalkedvelők

Hirdetés

Kedvencekhez Makay Zsolt: „Viharban kellett a kormányrúd mellé állni”
2010-06-27 00:35:02


Kiemelt Névjegyek
Prohászka Ottokar
Czinege Lajos
Vályi Péter
Aczél György
Orbán Viktor
Gyurcsány Ferenc
Horthy Miklós
Masszi Péter2 (jobbik)
Masszi Péter (jobbik)
Masszi Péter3
Nagy Imre
Antall József
Jeszenszky Géza
Kádár János
Csendőrség
Kun Béla
Pálfy G. István
Török Zsolt (MSZP)
Bajnai Gordon
Lengyel László
Tarlós István főpolgármester
Bajnai Gordon2
Retkes Attila SZDSZ
Kolompár Orbán (Öco)
Martonyi János
Daher Pierre
Munkanélküliség
Budaházy György
Pintér Sándor
Dr. Urbán László
Kövér László

Hirdetés

developed by Centrumnet Systems