Warning: session_start(): open(/var/www/www/helysegek.hu/tmp//sess_unl57p2bcc10mff8sh5sav3142, O_RDWR) failed: Disc quota exceeded (69) in /var/www/www/helysegek.hu/www/main.php on line 22
Magyarország független politikai hírportálja - Ungár Klára SZEMA
Google+
Belépés

FõoldalHírekKeresésOldalakRegisztrációBelépés
<< < < |<

Bútorkereskedelem Székesfehérvár

Hirdetés

Párthírek
Fidesz hírek
MSZP hírek
Volt SZDSZ hírek
MIÉP hírek
JOBBIK hírek
LMP hírek
JESZ hírek
DK hírek
Volt MSZDP hírek
PM hírek
Szocdemek hírek
KDNP hírek
Liberálisok hírek
MoMa hírek
SZEMA hírek
Magyar Munkáspárt
Együtt
KÉP
A Mi Hazánk Mozgalom
Momentum
Gazdaság
Vállalkozói hírek
Gazdasági hírek
Vállalati hírek
Egyéb
Külföld véleménye
EP hírek
Ki kicsoda
Vörösiszap 2010
Vidékfejlesztés
Kitiltási botrány
Migrációs hírek
Antall József
Bayer Zsolt
Csurka István
Morvai Krisztina
Pártelnökök
Makay Zsolt MDF
Gyurcsány Ferenc DK
Schmuck Andor Szocdemek
Bokros Lajos MoMa
Fodor Gábor
Ungár Klára SZEMA
Jávor Benedek PM
Thürmer Gyula
Molnár Gyula MSZP
Toroczkai László
Sneider Tamás Jobbik
Fekete György András Momentum
A Miniszterelnök
Orbán Viktor Fidesz
A Köztársasági Elnök
Áder János
Akik már nem vezetők
Dávid Ibolya
Retkes Attila
Lendvai Ildikó
Sólyom László
Demszky Gábor
Schmitt Pál
Mesterházy Attila
Bajnai Gordon
Schiffer András LMP
Tóbiás József MSZP
Vona Gábor Jobbik
A Főpolgármester
Tarlós István
Választások
Választások 2010
Választások 2014
Választások 2018
Választások 2019
Impresszum

Kedvencekhez Ungár Klára: Ezzel az összefogással nem lehet kormányt váltani
2014-01-27 12:30:01

Kedvencekhez Nézze meg, ki lett Bajnai új szövetségese!
2013-11-19 22:57:55

Hirdetés

Névnap és dátum script

Hirdetés

Illegális bevándorlás
Ungár Klára: Ezzel az összefogással nem lehet kormányt váltani Nézze meg, ki lett Bajnai új szövetségese!
Kedvencekhez Az Együtt–PM-mel együttműködési megállapodást kötött a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt, a Nagy Ellenzéki Összefogásból viszont már nem kértek
2014-01-27 12:30:01
Kedvencekhez Az Együtt-PM Szövetség tovább bővült, az Ungár Klára-féle SZEMA-val kötöttek támogatási megállapodást.
2013-11-19 22:57:55

Bútor Dombóvár

Az Együtt–PM-mel együttműködési megállapodást kötött a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt, a Nagy Ellenzéki Összefogásból viszont már nem kértek Az Együtt–PM-mel együttműködési megállapodást kötött a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt, a Nagy Ellenzéki Összefogásból viszont már nem kértek
2014-01-27 12:30:01

Ungár Klára: Ezzel az összefogással nem lehet kormányt váltani

Ennek okairól kérdeztük Ungár Klárát, a SZEMA elnökét, aki arról is beszélt a Mandinernek, hogy mi a baja Gyurcsány Ferenccel és Mesterházy Attilával, illetve hogy miért szimpatizálnak annyira Bokros Lajos pártjával.

Az Ön által vezetett Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt még az ősszel együttműködést kötött az Együtt–PM-mel. Pontosan miről szólt ez a megállapodás, és miért pont Bajnai Gordon pártjával állapodtak meg?

A SZEMA-nak régóta van a Szolidaritás mozgalommal megállapodása, a Milla és a PM emberjogi álláspontja pedig közel áll a SZEMA programjához, Bajnaiék szakmai anyagai színvonalasak. A megállapodás arról szólt, hogy beleszólhatunk az Együtt-PM választási programjába, és az ő listájukat és jelöltjeit támogatjuk a 2014-es országgyűlési választáson.

Amikor viszont kiderült, hogy az MSZP és az Együtt-PM kiterjeszti kettőjük együttműködését, szinte azonnal felbontották ezt a megállapodást. Mit tudott az Együtt egyedül, amit az Összefogás együtt már nem?

Pont azt nem tudja, ami miatt támogattuk őket: nem lesz önálló listájuk. Nem tudunk olyan listát támogatni, ami nem képes a Fidesz legyőzésére. Sem a listavezető személye, sem Gyurcsány Ferenc kiemelt helye, szerepe nem a győzni akarásról, hanem a biztos parlamenti helyekről szól. Gyurcsányt felelősnek tartjuk abban, hogy Orbán Viktor kétharmadot szerzett.

Hogy Gyurcsánnyal mi a baja, azt elmondta. De mi a probléma Mesterházy Attila listavezetői helyével?

Mesterházy Attila jó szervező, de nem egy karizmatikus, meggyőző politikus. Egy negyedik embert kellett volna listavezetőnek találni.

A most kialakult összefogást nem támogatják, tehát nem minden áron akarnak kormányváltást?

Mi minden áron kormányváltást akarunk. Egészen pontosan olyan összefogást, amivel tényleg kormányt lehet váltani. Ez a mostani, sajnos, nem az. Úgy tűnik, ahhoz államférfiak/nők kellettek volna, és abból nagy a hiány.

Mi lett volna az az összefogás-forgatókönyv, ami a SZEMA-nak is megfelel?

Két verziót tudtunk volna támogatni. Az egyik, hogy marad a két lista, és a szocialisták engedik be a sajátjukra a DK-sokat. A másik, hogy egy lista van, de ezen a pártelnökök csak a lista 40-50. helye között szerepelnek, és hátulról „nyomják” a listát. Ha a közös lista tetszik a választóknak, a pártelnökök is bekerülnek a Parlamentbe, ha nem, kimaradnak. Emellett születnie kellene egy olyan dokumentumnak, amelyben az összefogó pártok rögzítik, hogy mire kérik a polgárok bizalmát, és azt aláírják. Ez Bokros Lajosék gondolata, de mi is egyetértünk vele. Egyébként a most kialakult összefogás a Modern Magyarország Mozgalom és a SZEMA nélkül csak baloldali összefogás és nem demokratikus ellenzéki.

Önök kiszálltak, a baloldali összefogás viszont nem maradt liberális párt nélkül. Fodor Gábor, a Liberálisok – Magyar Liberális Párt elnöke a közös lista negyedik helyével gyakorlatilag már a leendő új Országgyűlés tagjának érezheti magát. Utólag nem bánja, hogy a SZEMA kimaradt a Nagy Ellenzéki Összefogásból és így a következő parlamentből?

Nem. Persze ha a Fidesz még négy évig regnál, mindenkinek jól jön egy parlamenti hely. De ez kizárólag az én szempontom lett volna, és nem a SZEMA-é. Az elvszerűség, a korrekt, becsületes politizálás előbbre való, mint egy parlamenti hely.

Miben más a SZEMA a Liberálisokhoz képest?

A Liberálisoknak valahonnét van pár tízmillió forintjuk, komoly programjuk viszont nincs. Mi 2010 óta dolgozunk és emeljük fel a szavunkat az ország szétrombolása ellen, míg ők körülbelül egy éve indultak, addig komoly kritikát nem fogalmaztak meg, Fodor Gábor mégis sokat szerepelhetett az ATV-ben. Nekünk van már egy polgármesterünk, az önkormányzati választásokon sok helyen ott leszünk. Egyébként számos tartalmi kérdésben is mást gondolunk, mint a Liberálisok és nem szoktunk hazudni. Fodor szerint például október 23-a előtt nem volt megállapodás a pártok közt. Brrrr.

A Klubrádiónak adott interjúban gyakorlatilag szóra sem méltatta Fodort, úgy fogalmazott, hogy a Liberálisok csak „virtuális párt”. Miért mondta ezt?

Mert a baloldali megállapodás szempontjából szinte már mindegy, hogy Gyurcsány után még Fodorral is elriasztják a választókat. Az én barátaim, ismerőseim négyféleképpen reagáltak az összefogásra: van, aki erre a listára is fog szavazni, van, aki azt mondta, hogy főleg Mesterházy miatt nem, van, aki főleg Gyurcsány miatt nem, és van, aki Fodor miatt nem. De természetesen ez nem egy komoly minta, maximum a liberális szavazók véleményét tükrözi. Lehet, hogy a DK-t csak Gyurcsányostul lehetett bevenni, és ez hoz szavazókat, de hogy visz is, az is biztos. Ha közel annyit visz, mint amennyit hoz, akkor semmi értelme nem volt. Ha viszont hoz plusz 200 ezer embert, akkor igazuk volt az összefogóknak, de a győzelemhez még az is kevés, ha a DK, az MSZP és az Együtt-PM támogatottsága összeadódik. Ez csak a Fidesz kétharmados győzelmének a megakadályozásához elég, és az kevés.

A SZEMA nem virtuális párt?

Fodor egyik embere úgy fogalmazott, hogy most fel kell magunkat fújni, hogy nagynak látszódjunk. Mi nem fújjuk fel magunkat, inkább szövetségeseket kerestünk, sajnos részben csalódnunk kellett.

Hogy látják az ország jelenlegi helyzetét? Van valami, amit máshogy képzelnek, mint a többi baloldali ellenzéki párt?

Az ország helyzete tragikus, a Fidesz mindent szétvert. Abban talán mindenkitől különbözünk, hogy a roma integráció fontos elemének tartjuk a rasszizmus elleni állami programot, nem csupán a szegénység oldaláról közelítjük meg a kérdést. Valószínűleg másmilyen kívánt választási rendszer is lebeg a szemünk előtt, mint a többieknek, mi a cseh mintát követnénk. Vagy itt van az egészségügy, ahol a szlovén mintát tartjuk példának, de legalábbis piacosítanánk az ellátórendszert. Ezenkívül határozottan megvédenénk – nem Selmeczi módra – a megmaradt magánnyugdíj-pénztárakat és tagjaikat. Támogatjuk a női kvótát, mi a kötelező 50-50 százalék mellett vagyunk. Mi azonnal új közoktatási törvényt nyújtanánk be, mert szerintünk a jelenlegiben szinte mindent módosítani kellene. Egyébként a főbb vonalakban – mint a demokrácia helyreállítása, a kétkulcsos szja, a gazdaság stabilizálása, a befektetők bizalmának visszaszerzése, a legszegényebbek azonnali megsegítése – azt hiszem közös cél, de ezek mikéntjén már biztos komoly vitáink lennének.

A SZEMA látványosan szimpatizál Bokros Lajos pártjával, a Modern Magyarország Mozgalommal, holott utóbbi nem baloldali politikai formáció. Mi ennek az oka?

A SZEMA sem baloldali párt, csak a baloldalon politizál. Egy liberális párt természetes szövetségese egy konzervatív liberális párt. Pusztai Erzsébettel több éve konzultálunk egymással, szerintem ha ő, vagy egy hozzá hasonló józan konzervatív ember vezetne egy összefogás-listát, lenne esély arra, hogy a Fideszből kiábrándult mérsékelt konzervatívok is szavaznának rá, és így lenne esély a Fidesz legyőzésére is.

Akkor most nem lát esélyt a Fidesz legyőzésére?

Reménykedni mindig kell. Az esély sajnos ezzel a közös listával nem nőtt, és ezért én személy szerint is nagyon szomorú vagyok. Persze lehet, hogy sok ember nem mond igazat a közvélemény-kutatóknak, és sokkal kevésbé népszerű a Fidesz, mint ahogy az adatokból látszik. Sőt, áprilisig még sok minden történhet. Itt van például a paksi szerződés az oroszokkal, ami semmivel sem védhető. Sem energetikai, sem gazdasági, sem nemzetbiztonsági szempontból. Az eljárás pedig még a hatályos törvények szerint is törvénytelen.

Az államfő már kihirdette a választások időpontját, alig több mint két hét múlva a jelölteknek már gyűjteniük kell az aláírásokat, ha indulni akarnak a voksoláson. Önök tudják már, hogy indulnak-e?

A SZEMA adott magának két hetet, hogy végiggondolja az új helyzetet.

Forrás:

Címkék: SZEMA

Az Együtt-PM Szövetség tovább bővült, az Ungár Klára-féle SZEMA-val kötöttek támogatási megállapodást. Az Együtt-PM Szövetség tovább bővült, az Ungár Klára-féle SZEMA-val kötöttek támogatási megállapodást.
2013-11-19 22:57:55

Ez arról szól, hogy a SZEMA nem állít országos listát és nem indít egyéni jelölteket sem ...

Követők
Oldalkedvelők

Hirdetés

Kedvencekhez Ungár Klára: Ezzel az összefogással nem lehet kormányt váltani
2014-01-27 12:30:01

Kedvencekhez Nézze meg, ki lett Bajnai új szövetségese!
2013-11-19 22:57:55


Kiemelt Névjegyek
Prohászka Ottokar
Czinege Lajos
Vályi Péter
Aczél György
Orbán Viktor
Gyurcsány Ferenc
Horthy Miklós
Masszi Péter2 (jobbik)
Masszi Péter (jobbik)
Masszi Péter3
Nagy Imre
Antall József
Jeszenszky Géza
Kádár János
Csendőrség
Kun Béla
Pálfy G. István
Török Zsolt (MSZP)
Bajnai Gordon
Lengyel László
Tarlós István főpolgármester
Bajnai Gordon2
Retkes Attila SZDSZ
Kolompár Orbán (Öco)
Martonyi János
Daher Pierre
Munkanélküliség
Budaházy György
Pintér Sándor
Dr. Urbán László
Kövér László

Hirdetés

developed by Centrumnet Systems